+36-1-460-4481

VII. Tehetségtábor

Hat sikeres év után (http://honlap.eotvos.elte.hu/tehetsegtabor) idén is megrendezzük a tehetségtábort (Tehetségtábor VII. „Hannibal ante portas – Hannibál azelőtt portás volt”).

A „Hannibal ante portas” szállóige abban a történelmi helyzetben keletkezett, amikor a római szenátus tagjai (Kr. e. 216-ban) így riogatták egymást: „Hannibál a kapuk előtt áll”, beveszi Rómát (csaknem sikerült…). A latinul tanuló egyszerű diák a szállóigét így fordította: „Hannibál azelőtt portás volt…” ti. az ante = „előtt” elöljárószó hasonlít az antea = „azelőtt” latin határozószóra. A tábor szempontjából: szó szerinti fordításban az „ante portas” = „a kapuk előtt” átvitt értelme magától értetődik (az ELTE-EC kapuján zörgető majdani felvételiző), egyszersmind történelmi verete, áthallása van (de benne sejlik a gimnáziumi tréfa is).

A program helye és időpontja: Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.), 2019. január 21–26. A plenáris és szabadidős programok csatolva találhatóak, a szakos programook itt érhetőek el.