+36-1-460-4481

Kovács Dominik

 

Szakmai önéletrajz

1996. április 7-én születtem Pécsett. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányaimat lakóhelyemen, Simontornyán, a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumban végeztem. 2016 őszétől az ELTE BTK magyar szakos hallgatója vagyok. Testvéremmel, Viktorral színdarabokat, meséket, novellákat és elbeszéléseket írunk. Több középiskolás versenyen és vetélkedőn vettünk részt, így például a 2013-as Erkel Diákünnepeken, a 2014-es Helikoni Ünnepségeken, ahol arany oklevelet szereztünk. A Sárváron megrendezett 38. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra beküldött írásaink elnyerték a próza kategória ezüst oklevelét illetve a Pályázók díját. 2016 tavaszán a 39. Kárpát-medencei Irodalmi Pályázaton arany oklevéllel jutalmazták a novelláinkat. Írásaink közül több megjelent online és nyomtatott folyóiratokban (Bárka, Hévíz, Félonline, Új Forrás), színdarabjainkat a simontornyai vár színjátszóköre adta elő. Egy újabb tragédiánkkal lehetőségünk nyílt részt venni a 2017-es Kortárs Dráma Nyílt Fórumán.

Irodalmi érdeklődésem középpontjában a színház- és drámatörténet áll. 2016 tavaszán az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjében dráma tantárgyból a 12. helyezést értem el. A lélektani realizmus vizsgálata is kiemelten fontos a számomra. Meghatározó olvasmányélményem volt Kosztolányi Dezső Édes Annája, Móricz Zsigmond bűnügyi tudósításai, Karinthy Ferenc Ezer év című riportja illetve azonos című színműve. A lélektani realizmus világirodalmi nagyságai (Tolsztoj, Dosztojevszkij, Flaubert) is hatással voltak rám. Idővel az emocionális deformáltságokat és a társadalmi konfliktusokat ábrázoló modern amerikai irodalom került vizsgálódásom középpontjába, különösen Tennessee Williams, Arthur Miller, Eugene O’Neill, William Faulkner írásai. Színházelméletből leginkább szintén a lélektani és társadalmi realizmus színházai érdekelnek.

            Az irodalom és a történelem iránti lelkesedésem mellett fontosnak tartom az idegen nyelvek ismeretét. Angol és német nyelvből B2 komplex nyelvvizsgával rendelkezem. Nagy öröm a számomra, hogy 2016 szeptemberétől az Eötvös Collegium tagja lehetek, célom az eddig megszerzett ismeretanyag további bővítése, rendszerezése és rugalmas kezelése.